45. Geslaagd!

Zenuwen, zenuwen tot en met, maar uiteindelijk verliep alles toch vrij vlot met uitzondering van het kleine technische mankement halfweg. Gelukkig duurde dit niet lang.

Het ‘kasteel’ was volgeboekt en iedereen was ruim op tijd, zodat we om 14.00u stipt konden starten. Ik had geen flauw benul van de lengte van deze voordracht ‘nieuwe versie’. Ik moest 80 foto’s bespreken en daarmee een samenhangend verhaal brengen. Zou het publiek niet afhaken?

Niet dus! Ik bracht eerst het vertrouwde eerste deel over de moorden tussen 1915-1921 en vertoonde een vijftiental slides. Driekwartier later was het naar gewoonte pauze en werd iedereen verwend met een heerlijk gebakje en de bijhorende koffie.

Na een twintigtal minuten begon ik aan deel twee. Ik startte met een beschrijving van die eerste uren na de verdwijning van Hector. Ik beschreef hoe de familie De Zutter reageerde. Zo dreef ik de spanning geleidelijk op. De zaal was muisstil en voor mij was het soms raden hoe het verhaal overkwam daar ik niemand kon onderscheiden. Niemand kuchte, niemand verschoof zijn stoel en niemand verliet de zaal hoewel ik ver buiten de afgesproken tijd ging.

Dat ik achteraf heel wat boeken verkocht, zei me dat ik geslaagd was. De mensen waren enthousiast en ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat de film heel velen zal boeien.

Maar ik moet schrijven … mijn scenario wacht.

 

 

44. Powerpoint-presentatie

Volgende zaterdag breng ik voor de eerste maal mijn voordracht over ‘Zaak: De Zutter’ met aangepaste powerpoint-presentatie. Ik dacht: dat fiks ik in een paar uur, even oefenen en hupsakee … niet dus!
Ik heb al twee dagen gewerkt aan de samenstelling en ben pas halverwege. Het boeiende is echter dat die presentatie een kleine afspiegeling van de film aan het worden is. Het is de rode draad die ik ook in de film wil steken en daardoor is het een goed hulpmiddel en houvast.
Voor de lezing wordt het wel veel vrees ik. Ik zit al aan 56 afbeeldingen. Volgens mijn echtgenoot mag je maximaal 17 slides gebruiken per uur. Ik heb dus al materiaal voor meer dan twee uur en ik zit dus halfweg, hm. Ook hier zal het dus schrappen worden.
Mijn scenario gaat ook langzaam vooruit. Vooral in mijn hoofd! Ik bekijk nu ook veel andere films op hun technische waarde en ik heb zo al één en ander ontdekt dat ik ook wil toepassen.
Voorlopig zit ik dus op schema.
Een prettige verrassing was de sexy ‘aankleding’ van Julienne door een van mijn madammen. Haar nachtpon is ontroerend eenvoudig, maar zo écht! Bedankt, Cathy en ook bedankt, Sabine, want Gusten pronkt hier al in slaaphemd. Schattig!