71. Crowdfunding.

Samen met Bea en Cathy volgde ik een workshop ‘crowdfunding’ in Gent. We vonden het alle drie heel erg de moeite. Een advocaat schetste het wettelijke kader waarin alles moet gebeuren en wees op enkele juridische angeltjes. Veel hangt af van een correcte communicatie. Je moet klare wijn schenken tegenover de eventuele sponsors: krijgen ze iets in de plaats, of niet? Krijgen ze eventueel hun geld terug (al dan niet met rente), of niet. Gaat een deel van het opgehaalde geld naar een goed doel, of niet, enz… 

Heel nuttig waren de voorbeelden die aan bod kwamen. Een Vlaams productiehuis haalde 34.000 euro in een paar weken op, een Spaanse groep studenten startten na hun studies onmiddellijk met het verzamelen van geld voor een langspeelfilm waarvan ze enkel nog maar het concept hadden, verder niets! Het project begon heel moeizaam en duurde vijf jaar, maar verwierf uiteindelijk nationale belangstelling en haalde een half miljoen(!) euro op. De film is ondertussen uit en is gratis te bekijken op het web. Hij heet ‘De Kosmonaut’.

Ons besluit: met ‘Zaak: De Zutter’ moeten we ergens tussen die twee bedragen eindigen 😉 Ons ‘Steunfonds’ kende immers al een voorgeschiedenis dankzij Victor De Lille! We plannen een hele campagne. Later hoor je meer.