De film: korte inhoud

Onderwerp (pitch):
Een jonge vrouw, gesteund door een journalist, licht het deksel van de doofpotaffaire rond de moord op haar broer!

Samenvatting (synopsis):
Julienne fietst op maandagmorgen 8 november 1926 naar het Zurkelkasteeltje in de hoop haar broer, Hector de Zutter, daar te vinden. Hector is na een kermisavond niet thuis gekomen. Maar op het Zurkelkasteeltje is hij niet en ook niet op de andere adressen waar hij laatst werd gezien.
Julienne De Zutter doet aangifte van de verdwijning bij de rijkswachtcommandant Baetens. Die weigert oorspronkelijk iets te ondernemen. De volgende dagen wordt in de bossen van Beernem door vrienden en familie ijverig gezocht; zonder resultaat.
In het dorp gonst het nu van de geruchten: Hector zou vermoord zijn! Vooral Pardo, de dorpsgek, vertelt dat overal. De familie De Zutter laat speurhonden van Gent overkomen en die blijken op twee plaatsen een spoor te ontdekken. Commandant Baetens vraagt daarop een huiszoekingsbevel bij het Brugse gerecht aan.
Gerechtelijk officier Impens komt op 17 november naar Beernem, verhoort een paar betrokkenen en concludeert dat Hector De Zutter waarschijnlijk een ongeval heeft gehad. Er is geen lijk, dus is er ook geen misdaad gepleegd! Julienne maakt zich boos over die uitspraak.
Ze kan zich niet neerleggen bij een ‘natuurlijke’ dood van haar broer en gaat op zoek naar getuigen. Niemand durft te spreken.
Op 30 november vindt men in Oostkamp het lichaam van Hector De Zutter in de vaart. Volgens het Brugse gerecht is de dood te wijten aan een ongeval of heeft het slachtoffer misschien zelfmoord gepleegd? De familie De Zutter gaat niet akkoord met deze uitspraak.
Met de steun van een weekbladuitgever die een ‘zaak’ ruikt, tekent de moeder beroep aan bij het Gentse gerecht. Plotseling durven de inwoners wel hun verhaal te vertellen aan de Gentse onderzoeksrechters.
Op 3 maart 1927 worden enkele verdachten aangehouden, maar de Brugse Kamer van Inbeschuldigingstelling ziet de noodzaak van een proces niet in. Een paar dagen later staan de aangehoudenen terug vrij in Beernem.
De familie De Zutter en vooral Julienne zijn er het hart van in. Gelukkig vindt de jonge vrouw steun bij haar nieuwe vriend Alberic Van Hulle.
Ook het gewone volk begrijpt het niet. De schrik zit er nu pas goed in en de getuigen klappen dicht. Alleen de journalist-eigenaar van “‘t Getrouwe Maldeghem’ blijft week na week schrijven over de moord op Hector De Zutter en ontketent zo een polemiek met “‘t Brugsch Handelsblad” dat de kant van de beschuldigden kiest. Beide kranten zien hun oplage meer dan verdubbelen.
Dan gebeurt iets unieks in het juridische landschap ….

9 thoughts on “De film: korte inhoud”

 1. Beste, wij zijn ingeschreven voor de info- avond van morgenavond. Onze kinderen zijn eveneens geïnteresseerd om eens deel te nemen aan een filmproject…wij dachten eraan om ze morgenavond dan ook mee te nemen. Ze zijn 5 en 7. Lukt dit of is de voorstelling te beladen voor hen? Kunnen ze uberhaupt deelnemen aan dit project? Mvg, Ilse De Decker

 2. Proficiat Katrien met de prachtige voorstelling gisteren van de film ‘zaak De Zutter’. ik heb een boeiende avond achter de rug die me veel geleerd heeft over het maken van uw film.
  De avond doet me nog meer verlangen naar de film, audities en opnames.
  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat u de nodige subsidies zult krijgen en zo uw droom waar kunt maken.
  Heel veel succes !!!!
  Ik duim met u mee.

  Groetjes,

  Marijke Depestel.

 3. Katrien,
  Het is nu de tweede keer dat ik de voorstelling mis. Ik had al zeer positieve kommentaren gehoord van Tom en Jacoba. Ik vind het spijtig dat we er niet bij konden wegens op reis in het buitenland.
  Maar hou me aub op de hoogte. Alvast bedankt.

 4. graag had ik gevraagd of er een mogelijk heid bestaat om mee te spelen in de film

  mvg

 5. Beste,

  Op een folder las ik ‘fietstocht de moorden van Beernem.

  Kan je ons wat meer info bezorgen. Datum zou 29 juli zijn;
  We vermoeden met 10 à 15 personen. Wat is de kostprijs? Kanje arrangement doormailen a.u.b.

  Dank
  Christa

  1. Hallo,
   We hopen de film op 7 november in première te laten gaan! Er is echter nog veel werk aan de winkel! Mijn man en ik beginnen volgende week aan de montage.
   Groetjes,

   Katrien

 6. Beste Katrien
  Ik heb je voorstelling in Knokke gezien eerder dit jaar. Ik vroeg me af of de film af is en of hij ergens te bekijken/te huren/ te kopen is?
  Veel succes en vele groetjes
  Jurgen

 7. Gisteren genoten van een Vlaamse prachtfilm. Niet alleen van het beklijvend verhaal maar vooral van de ‘rustgevende’ montage en ‘stabiele’ camerawerk. Geen overbodig gezwaai en gezoom zoals dit
  momenteel in is. Vermoedelijk wordt het nog een Vlaamse klassieker.
  Proficiat aan de crew, de acteurs en honderden figuranten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *