156. Fantastische Feestdagen want ….!

... we gaan in Kinepolis Brugge in première. Ongelooflijk goed nieuws, niet? Ik kan het amper geloven en knijp me regelmatig in de arm. Ik ben heel erg blij voor Jan en mezelf, maar eigenlijk nog meer voor alle medewerkers, omdat dit voor iedereen de beloning is waar ze stiekem of ook wel openlijk op hoopten. De kers op de taart!

Met Kerst hebben Jan en ik, samen met de familie het heuglijke nieuws gevierd. Het deed ontzettend deugd om de touwtjes eens te vieren en zorgeloos te genieten van de bubbels en het lekkere eten. De bittere pil dat het VAF ons niet wil subsidiëren werd daarmee doorgeslikt. Ook voor de laatste hindernissen zullen we nog wel een oplossing vinden. Er is de verkoop van de naaktkalender en de postzegels en beide lopen goed. Met de kalender zijn we al ruim uit de kosten en ondertussen gingen al 7000 postzegels de deur uit.  Bestellen kan nog steeds! 

Zalige Kerst

153. Gunstig gezinde goden!

Tja, ik moet het bijna beginnen te geloven: de goden zijn het filmproject ‘Zaak: De Zutter’ goedgezind! Deze week was misschien zwaar, maar de vruchten van de arbeid waren talrijk! Op dinsdagmorgen mocht ik een derde raamovereenkomst ondertekenen en een cheque in ontvangst nemen, figuurlijk dan. Het bedrag werd netjes overgeschreven, maar het voelde wel alsof de lotto was langsgekomen. Dat geld kwam net op tijd. Ik zat in zak en as over het geluid. Onze software was niet in staat de storende geluiden die in de klankband zaten te verwijderen. Omdat ons budget op was, wist ik niet hoe we dat probleem konden oplossen. En toen kwam onze investeerder via de Tax Shelter op de proppen. Hiephiephoera! Morgen kunnen we daardoor naar een klankstudio gaan en daar zullen ze ons hopelijk verder helpen. Wordt vervolgd…

Deze week gaf ik ook twee voordrachten en het publiek was erg enthousiast en stond al te popelen om de film te zien. Dat was natuurlijk leuk om te horen. Maar gisteren was het ook het moordweekend in samenwerking met de Standaard Boekhandel Maldegem en de misdaadauteurs. We hadden ons goed voorbereid en vooral dankzij Eugeen De Lille en ‘de vrienden van het Kasteeltje’ konden we een mooi parcours uitstippelen. De opkomst ging onze (vooral mijn ) verwachtingen te boven. Met de medewerkers aan dit evenement hadden we een pronostiek gemaakt. Mijn inschatting van 45 deelnemers was schromelijk mis. Kijk zelf maar: (foto’s van Willy Planckaert)

De deelnemers werden tussen 13u en 14.30 in de Standaard Boekhandel verwacht en ze stroomden van bij het begin binnen. Gelukkig kreeg ik de hulp van twee charmante dames: Anne en Carine.

Daarna konden de wandelaars drie filmlocaties bezoeken. Op elke plek stond een van de medewerkers uitleg te geven. Ze deden dat schitterend. Aan het ‘Stoomcentrum’ stond Eric:

Wie wou, kon dan een bezoek brengen aan het klooster van de Maricolen. Uitzonderlijk konden de mensen een kijkje nemen in de geklasseerde eetkamer en gang van dat klooster. Dat is de plek waar zogezegd Theo Hoste woonde. Geert gaf met de nodige zwier uitleg.

Vandaar ging het naar “‘t Kasteeltje van Victor De Lille”, ons paradepaardje van de dag. Een paar mensen kwamen speciaal om dit gebouw ook eens van binnenin te kunnen bekijken. Eugeen, de achterkleinzoon van de beroemde Victor De Lille gaf met trots de nodige uitleg. Ik ben hem en de ‘vrienden van ‘t Kasteeltje’ dan ook erg dankbaar voor deze unieke kans.

Tot slot kwamen we dan allen samen in het atheneum waar de making-of doorging. De tentoonstelling die opgesteld stond, werd zeer gesmaakt! 

Er rest mij nu nog enkel de locatiehouders én alle vrienden-medewerkers heel hartelijk te danken: Anne, Annemie, Arnout, Carine, Christine, Eric, Erik, Eugeen, Geert, Jan, Jean, Koen, Ludwine, Marianne, Marika, Meneer Ballegeer, Piet en Willy. Dankjewel!

152. Filmlocaties Maldegem.

Wie meer wil weten over de voorbereiding van ons filmproject, het verloop van de draaidagen, de medewerkers voor en achter de schermen, de filmlocaties in Maldegem … komt best naar onze ‘Vrije Wandeling en Making-of’ op zaterdag 24 oktober 2015. Het programma vind je hieronder. Ik hoop jullie daar te mogen ontmoeten.

Vrije wandeling langsheen de Maldegemse filmlocaties uit de film ‘Zaak: De Zutter’. n.a.l.v. het moordweekend van de Misdaadauteurs en Standaard Boekhandel. Deelname is gratis!

zaterdag 24 oktober 2015 vanaf 13.00.

Een samenwerking tussen Katrien Ryserhove, Standaard Boekhandel Maldegem en de ‘Vrienden van ‘t Kasteeltje’.

Programma: – 

13.00-14.30: doorlopend korte uitleg over het verhaal ‘Zaak: De Zutter’ door auteur en scenariste Katrien Ryserhove in Standaard Boekhandel – Marktstraat 49 -9990 Maldegem.

 13.00 – 16.30: vrije wandeling – deelnemers krijgen een routebeschrijving in de boekhandel. Op drie locaties staan medewerkers van de film. Aan de hand van foto’s van de draaidagen schetsen ze een beeld van de opnames. 

 Vanaf 13.00 is onze bar in het Atheneum – Mevr. Courtmanslaan 80 – 9990 Maldegem doorlopend open en kunnen de wandelaars rondneuzen op de tentoonstelling over het leven en werk van Victor De Lille en over de ‘moorden van Beernem’.

 16.45: voordracht door Katrien Ryserhove over de ‘making-of’ van de film ‘Zaak: De Zutter’ in het Atheneum aan de hand van een powerpoint-presentatie.

 

 Bob De Moor alias Victor De Lille in het échte Kasteeltje van Victor De Lille!

94. De Maagd van Gent!

Ga dat zien, ga dat zien …!

Aan allen die van film houden, reserveer snel een ticket in Kinepolis Gent voor de low-budgetfilm ‘De Maagd van Gent’. Na ‘Schellebelle 1919’ is dit de tweede low-budgetfilm waar ik naar opkijk. Nicolaas Rahoens en zijn ploeg mogen een pluim op hun hoed steken. Wat zij met belachelijk weinig geld verwezenlijkt hebben, moet bij iedereen bewondering opwekken. Als je over miljoenen euro’s beschikt, is het immers gemakkelijk(er) een film in elkaar te boksen. Met allerlei technische hulpmiddelen kan je immers heel wat aan het beeld sleutelen en o.a. kleur en decors aanpassen, prachtige luchtfotografie inlassen, enz… Dat is echter allemaal ondergeschikt aan een goed scenario, het acteerniveau van de acteurs en de creativiteit van de technische ploeg. Vooral aan die twee laatste normen voldoet ‘De Maagd van Gent’ zeker. Ik hoop van harte dat de film veel succes kent!

 

87. Grappig!

Natuurlijk denk en leef ik constant aan en voor het filmproject en dus focus ik uiteraard op alles wat van ver of nabij met de ‘zaak’ te maken heeft. Daarstraks kwam er echter letterlijk iets op mijn pad wat me een kinderlijk plezier gaf. Ik strekte even de benen om toch een klein beetje aan sport te doen en daar lag het … zo klein, maar o zo uitnodigend! Doordat ik nog volop in 1926 verkeerde, was ik al vijf meter verder vooraleer ik besefte wat ik dan werkelijk gezien had! Ik keerde op mijn stappen terug, bukte me en … inderdaad, daar lag een piepklein fietsje in rood en zwart! Wat jammer voor het kindje dat dit stukje playmobil verloor, maar het kleinood vrolijkte me helemaal op en ik stond daar maar te grinniken. Even overwoog ik het terug te leggen, zodat Jantje, Hansje of Grietje zijn of haar eigendom kon terugvinden. De auto’s die echter voorbijreden, deden me beseffen dat het heel snel zou verbrijzeld worden, dus stak ik het in mijn zak en liep gelukzalig glimlachend tot bij mij thuis.
Mijn kleine mascotte staat nu naast mijn laptop. Mocht Jantje, Hansje of Grietje dit lezen, dan zijn ze heel erg welkom en zal ik hen hun bezit teruggeven, maar tot dan koester ik dit teken van … maar nee, ik ben helemaal niet bijgelovig 😉

 

 

83. De nieuwe KRAK is er (weer) eentje van ons!

Zoals ik al schreef: de nieuwe krak van Beernem wordt waarschijnlijk een (werkend) lid van ‘Zaak: De Zutter’. Of Carlos of Mie, beiden hadden en hebben zich verbonden aan ons filmproject en beiden gunden we graag de titel, maar er kon maar één iemand winnen! Het werd Mie! Proficiat, Mie! Ik ben zeker dat je als ‘krak’ een heel goede ambassadeur van ‘Zaak: De Zutter’zal zijn.

Ondertussen naderen de audities met rasse schreden. We zijn volop met de uurregeling bezig, wat niet evident is met zo’n pak inschrijvingen. De juryleden zijn verwittigd, de zaal werd gereserveerd en de mailing gaat straks (20 januari) de deur uit. Ik wil alle kandidaten alvast van harte succes wensen!

 

77. De moorden zijn populair – 2!

Een tip voor allen die van televisie houden: bezoek de tentoonstelling ‘Lang leve de tv’ in de Sint-Pietersabdij in Gent!

Mijn ouders hadden geen tv … én toch … de herinneringen aan al die (stiekem) geziene avonturen van o.a. kapitein Zeppos en andere helden, stormden op me af. Mijn jeugd was, meer dan ik vermoedde, beïnvloed door al die prachtige jeugdfilms. De nostalgie kwam meer dan eens bovendrijven.

Daarnaast gaf de tentoonstelling een goed beeld van de werking van deze schijnwereld en de grote evolutie ervan. De organisatoren betrekken op een originele en toegankelijke manier de bezoekers in hun verhaal. De toegangsprijs is vrij hoog (14 euro), maar ik had alvast geen spijt van de uitgave.
De tofste ontdekking was echter dat ook ‘de moorden’ – verfilmd als ‘de bossen van Vlaanderen’ – nog niet vergeten waren. Herkent u het personage op de foto?

70. Wat een opkomst!

Gisteren (oeps, het is al na middernacht) nee, eergisteren was ik uitgenodigd in de bib van Kortemark om over ‘de moorden’ te spreken. Toen ik mooi op tijd aankwam, bleek de bib dicht. Wel zag ik veel licht in het gebouw ernaast: een oude kerk heringericht als cultureel centrum. Tot mijn aangename verrassing was de opkomst te groot voor de bib en dus was men uitgeweken naar ‘De Beuk’! Een schitterende locatie, sympathieke organisatoren en een meer dan hulpvaardige technicus! De zestig aanwezigen luisterden geboeid, de sfeer was optimaal en het glas wijn smaakte. Ik zweefde naar huis, dik tevreden over mezelf .
Vanavond (gisterenavond!) werd ik verwacht in Zwevezele. De bibliothecaris had CC De Wissel ingeschakeld, want er werden honderd tachtig mensen verwacht! Waw! Ook het Davidsfonds hielp mee, waardoor alles van een leien dak liep. Iedereen was even enthousiast en behulpzaam. Zoals de vorige avond hielp de technicus van dienst met de installatie van de beamer en laptop, werd ik voorzien van drank en had ik een aangename babbel met de organisatoren. Ik voelde me echt welkom en gewaardeerd.

Het feit dat we een film over ‘Zaak: De Zutter’ maken, raakt blijkbaar algemeen bekend in de streek! Mijn voordrachten lokken meer mensen, die blijken enthousiast, waardoor ik nog beter mijn best doe … en daardoor wordt iedereen aangestoken om mee te werken. Dat voelt zo goed!!! Aan iedereen die erbij was: bedankt voor de twee prachtige avonden!