131. Lang geleden … sorry!

Voilà, hier ben ik weer. Ik weet het, het heeft even geduurd, maar ik heb het gevoel dat ik gedurende een paar maanden voortdurend een wedren tegen de tijd liep en die meestal verloor. De draaidagen waren hectisch en iedereen die achter de schermen meewerkte, zal dit beamen. We hebben allen samen een huzarenstuk geleverd. Ik wil dan ook niet anders doen dan iedereen danken voor de inzet, de hulp, de creativiteit, de moed, het geduld, het labeur, de lach, de traan … Ik wil hier geen namen noemen, de lijst zou te lang zijn en ik zou iemand kunnen vergeten, maar wees gerust op de generiek zal iedereen vermeld worden. Momenteel werkt Marianne aan zo’n lijst.

Terugblikkend op de draaidagen zijn mij vooral de sfeer in de groep, het weer, de pracht van de locaties, de noodoplossingen, het belang van de catering en de professionaliteit … bij gebleven. Het verwondert me nog steeds hoe goed de samenwerking tussen de vrijwilligers en de profs verliep. Ook met het weer hebben we ontzettend veel geluk gehad. Amper één draaidag hebben we moeten verplaatsen en dat op 47 lange werkdagen. Maar ik herinner me ook dat ik (en ik niet alleen, vermoed ik) ontzettend vaak kou heb geleden. De vriesnacht in de Gloriëtte en in het Patershof! Amaai! Vooral ‘Torre’ (Bert) zal dit bevestigen, vrees ik. Ik vermeldde zopas twee locaties die prachtig in beeld komen, maar ook alle andere locaties bieden een prachtige achtergrond voor zulke goede acteerprestaties. We hebben ongelooflijk veel geluk gehad te mogen filmen bij zoveel privé-personen, wat echt niet evident is. 

Elke dag ontdekten we ook dat ‘iets’ niet in orde was: iets vergeten, iets wat niet klopte, onverwachte tussenkomst, storende geluiden, financiële tegenslagen, enz… maar telkens was er wel iemand die het licht zag én bracht. Ontelbare telefoongesprekken heb ik gevoerd naar weer andere mensen die me als mogelijke helpers werden aangereikt en altijd weer vonden we samen de oplossing.

En dan de adempauzes bij de koffie, het middagmaal en het slaatje of de soep ‘s avonds laat! Ik heb nooit meer beseft hoe een mok warme soep deugd kan doen als je helemaal versteven bent! De catering werd prima verzorgd en heeft zeker mee de goede sfeer bepaald.

En nu tijdens de montage vallen alle puzzelstukjes samen en zie ik hoe professioneel we allemaal gewerkt hebben. De kostuums zijn prachtig, de sets werden in  de schitterende decors perfect aangekleed, de acteurs komen ‘echt’ over, de beelden zijn van goede kwaliteit, de dialogen zitten juist en horen we goed, de make-up is niet(!) zichtbaar … Nu moeten Jan en ik ervoor zorgen dat de continuïteit en dramatiek van het verhaal kloppen. Dat is helemaal niet evident. Daarover een volgende keer meer.