1. Hoe begin je?

Hoe start je een blog? Hoe moet je eventuele lezers aanspreken?

Ik heb geen flauw idee. Ik probeer het op mijn manier: gewoon spontaan! Dus …

Hallo bezoeker, ik ben blij dat je dit leest, wie je ook bent en waar je ook zit. Ik wil je vertellen over een droom, een doel dat ik mezelf heb opgelegd. Ik wil een docudrama draaien over de moord op Hector De Zutter. Die moord zorgt er immers voor dat tot op de dag van vandaag mensen geboeid blijven door ‘de moorden van Beernem’.

Mijn vader, Alfons Ryserhove, besteedde een groot deel van zijn leven aan het zoekwerk naar de échte moordenaars en de rode draad tussen al deze moordzaken. Hij schreef daarover vier boeken en gaf talrijke voordrachten. Hij droomde ervan een documentaire samen te stellen waarin zijn theorie, gestaafd door een massa getuigenissen, een juist beeld zou geven van wat zich tussen 1915 en 1944 te Beernem afspeelde. Jammer genoeg is dat niet gelukt. In de plaats daarvan kwam de serie ‘De Bossen van Vlaanderen’; een zeer mooie, geromantiseerde, maar niet-waarheidsgetrouwe versie van het verhaal.

Wat mijn vader niet lukte, wil ik nu verwezenlijken. Ik zal alles op alles zetten om over die beruchte moord een docudrama te produceren. Via deze wekelijkse blog wil ik jou op de hoogte houden van mijn project. Ik besef dat het een enorme klus wordt en dat ik vele obstakels zal moeten wegruimen. Deze blog zal ik gebruiken om aan alle adrenaline, opgekropte spanning, eventuele verwondering, nieuwe hoop, het gelach maar ook de mogelijke tranen een uitweg te geven. Wie dit niet wil weten, stopt hier met lezen. Aan wie wel nieuwsgierig is, vertel ik volgende week hoe het begon.

Katrien Ryserhove