76. De ‘moorden’ zijn in!

Gisteren stelde Roger Hessel in “‘t Kasteelke” van Victor De Lille, voor een beperkt publiek zijn nieuwste boek aan de pers voor.Ziet u ‘Zaak: De Zutter’ liggen 😉

 Mijnheer Hessel is vooral befaamd om zijn magistrale werk over Lionel Bauwens, beter gekend als ‘Tamboer’. Die Tamboer zong – voornamelijk in de periode tussen de twee wereldoorlogen – honderden liedjes op de diverse markten tussen Gent en Brugge. Vaak beschreef hij lokale nieuwtjes, politieke rellen Ă©n moordverhalen uit de streek. Voor de armen was dit een goedkope en plezante manier om nieuws te garen.

Toen de verdwijning van Camiel Dierickx en vooral de moord op Hector De Zutter heel Vlaanderen in rep en roer zetten, rook Tamboer een zaakje en schreef hij zijn versie van de feiten in 18 liedteksten neer. Hij verkocht er ongeveer 40.000 exemplaren van!

Maar Tamboer was niet de enige marktzanger, anderen volgden zijn voorbeeld en alle zongen ze over ‘de moorden van Beernem’. Al deze marktliedjes heeft Roger Hessel verzameld en gebundeld in het boek: “De moorden van Beernem gezien door de ogen van de marktzangers”. 

Gisteren konden de aanwezigen bovendien meezingen met de huidige ‘tamboer’ van dienst, Erik Wille. Zoals ik al wist, bewees Erik dat hij de rol van ‘Tamboer’ met verve zal vertolken in ‘Zaak: De Zutter’. Hij zal dat bovendien met de originele accordeon van ‘Tamboer’ mogen doen. Dat hebben we te danken aan mijnheer Roger Hessel! Fantastisch nieuws en dus dronken we daar op!

 Ondanks de verkoudheid smaakte het Torhoutse bier wonderwel!