123. Eerste draaidag…

Fotot Leonie Van Hulle
Foto Leonie Van Hulle

Hmm, ja, u hebt het gezien, u hebt het gemerkt, u hebt het ons verteld en u hebt het ons nogmaals verteld: er is plots geen atciviteit meer op deze blog. Ah, ja de uitleg is zeer duidelijk: wij zijn sinds 17 februari aan het draaien en vermits de dagen lang zijn kwam er niet veel van het up-to-date houden van deze blog. Onze schuld, onze grote schuld…
Maar nu een bescheiden update:
Na jaren van voorbereiding en maanden van intens werk met een fantastische ploeg zijn we eindelijk aan de filmopnames voor Zaak: De Zutter begonnen!
17 februari was de eerste van de 47 draaidagen en we stonden allemaal een beetje zenuwachtig te kijken aan het voormalige station van Maldegem (vandaag doet het dienst als Stoomcentrum en café). Voor één van de scènes waarbij Julienne De Zutter (hoofdpersonage van de film en gespeeld door Katrijn Govaert) op zoek gaat naar een aantal mensen uit het dorp om uit te vissen waar haar broer zit, hadden we nood aan een slagboom anno 1920/30 en bij voorkeur met bijbehorende infrastructuur. Dat vonden we in Maldegem, uitgezonderd de treinwachter want dat is een Beernemnaar Eric Diasson (speelt Phylemon Tytgat) die ook in onze decorploeg zit.
De mensen van het Stoomcentrum herschikten een aantal wagons zodat we een treinwagon van die periode als decor konden gebruiken. Voor een relatief korte scène (max. 10 s) waren we toch bijna 2 uur bezig: licht opstellen, 2 acteurs kleden en schminken, even repeteren, filmen, alles weer afbreken en opbergen in de bestelwagens.

Voor de nieuwsgierigen onder u: het kleden en schminken gebeurt in een uit de kluiten gewassen mobilhome die we gedurende de filmperiode ter beschikking hebben.
 Eens deze scène ingeblikt, verhuisden we met de hele ploeg naar Merendree alwaar de acteurs voor de volgende scène stonden te wachten. De “hele” ploeg wil zeggen: de hele filmploeg: ongeveer 15 mensen die overal naartoe rijden en een heleboel alaam meezeulen. Dat gaat van klankmateriaal, lichtmateriaal (een bestelwagen vol) en cameramateriaal (nog een bestelwagen vol) tot rekwisieten, kledij, fietsen,… en – niet te onderschatten – eten en drinken!

Foto Leonie Van Hulle
Foto Leonie Van Hulle

 

De tweede scène werd gedraaid aan het sluiscomplex in Merendree met jonge, frisse Beernemse acteurs : Emma Van Paemel en Jorik De Keyser en de koude en wind zorgde voor de gezonde blosjes van op “den buiten”.

In de namiddag van de eerste draaidag verkasten we naar Schoonberg te Aalter. Een geklasseerde hoeve en natuurgebied doet er dienst als de buitenkant van de hoeve van de familie De Zutter.

Foto Willy Planckaert

Voor de beelden in het huis, mogen we gebruik maken van Beernemse vakantiewoning “Hoeve Van den Bogaerde”, de originele thuis van de familie De Zutter zoals u allicht wel weet!
 Ondertussen zijn we met de filmploeg van Zaak: De Zutter aan de derde draaiweek toe en we hebben bloedmooie beelden gemaakt in en rond de kerk van Vivenkapelle en aan en op de vaart te St. Joris-ten-Distel. De zoektocht op het water is echt beklijvend qua beeld en sfeer.  We blijven het herhalen dat er heel veel mensen ons project een warm hart toedragen en dat we daar oneindig dankbaar voor zijn. Voor de topshots (beelden uit de lucht) bijvoorbeeld, mogen we een hoogtewerker van het bedrijf Peter Van Severen uit Knesselare gebruiken en dat zorgt voor schitterende beelden (o.a. die aan het kanaal te St. Joris-ten-Distel).