39. Julienne en een mijnheer X

Mijn twee lieve dames, Cathy en Sabine, hebben vorige vrijdag een lunch georganiseerd waarop ondergetekende was uitgenodigd, alsook de ‘stand-in’ van Julienne, het hoofdpersonage uit mijn roman, en de stand-in van ‘mijnheer X’.  Beide poppen waren uitgedost in hun zondagse outfit en hadden hun werkkledij bij zich. Schitterend, magnifiek, vertederend, aangrijpend en nog meer superlatieven kwamen bij me op. Ziehier hun foto 😉

…mijn Julienneke!

… en mister x …!

Wie mijnheer X is, laat ik nog in het ongewisse. Het is uiteraard een belangrijk figuur uit het verhaal ‘Zaak De Zutter’. Wat ik hier wel wil verklappen is de naam van mijn film! Het is tevens de ondertitel van mijn boek! Het was een uitdrukking die telkens in de verhoren van het gerechtsdossier terugkeerde, een verwijzing naar de bewuste kermisnacht waarin de moord gebeurde, namelijk de nacht van 7 op 8 november 1926!

‘Kwestigen nacht!’

Hoewel ik geen West-Vlaams in mijn film zal gebruiken, vond ik die omschrijving van de moordnacht zo beeldend en sterk dat ik geen betere samenvatting voor het verhaal kon vinden.

Sedert vrijdag staan de poppen op mijn schouw en geniet ik van hun inspirerende aanwezigheid. Ze worden de hoofdrolspelers van het draaiboek dat we in elkaar zullen boxen. Feitelijk zullen we dus eerst een soort poppenfilm maken waarop de echte film zal gebaseerd worden.

Mijn zus zoekt ondertussen ijverig verder naar allerlei historisch correcte gebruiksvoorwerpen, kleding, interieurs, enz … een bezoek aan het MIAT en het ‘Huis van Alijn’ staan op het programma!

Zelf kan ik nog niet veel tijd in mijn scenario steken, want de afwerking van mijn boek vraagt nog enorm veel inzet van mij. De deadline nadert.